Поради щодо харчування при запорах:: Здорове харчування:: Бажаю бути прекрасною:: дамський журнальчик Бажаю - України - 25 Липня 2011 - Правильное питание
Вівторок, 06.12.2016, 03:49
Вітаю Вас Гість | RSS

Харчування

Головна » 2011 » Липень » 25 » Поради щодо харчування при запорах:: Здорове харчування:: Бажаю бути прекрасною:: дамський журнальчик Бажаю - України
11:34
Поради щодо харчування при запорах:: Здорове харчування:: Бажаю бути прекрасною:: дамський журнальчик Бажаю - України

По механізму дії на моторно-рухову функцію кишкового тракту всі харчові речовини можна поділити на 5 величезних груп.

До першої групи належать харчові речовини, що впливають рефлекторно, методом роздратування терморецепторів шлунка. Можливо і те, що це прохолодні страви - ??морозиво, молочний коктейль, борщик, борщ, окрошка, прохолодні заливні страви і т.п. Їх послаблювальну дію найбільш виражено при вживанні натщесерце або в якості перших страв. Це і прохолодна вода, яку радять приймати вдень перед їдою.

Харчові речовини 2-ої групи викликають скорочення жовчного міхура, що сприяє виділенню завищеним жовчних кислот. Крайні, як зрозуміло, подразнюючи хеморецептори, є фізіологічними каталізаторами перистальтики кишкового тракту. До даної групи відносяться різні жири, особливо рослинні (сметана, вершки, соняшникова, кукурудзяна, оливкова олія і т.п.), яєчний жовток, солодощі (мед, сиропи, варення).

3-я група включає харчові попускають речовини впливають на хеморецептори кишкового тракту. Це кислі ягоди, соки, молочні напої з кислотністю вище 90-100 градусів за Тернеру (найсвіжіший кефір).

4-а група харчових речовин представлена ??гіпертонічними розчинами. Всі знають те, що в неї входять розчини цукрів (варення, мед) концентровані розчини кухонної солі (оселедець, солоні огірки і т.д.). Перераховані страви та продукти, потрапляючи в кишковий тракт, нарощують надходження в його просвіт води для розведення міститься в їх гіпертонічного розчину і тим діють на барорецептори кишки. У відповідь - посилення пропульсівной діяльності крайнього.

Харчові послаблювальну речовини п'ятої групи нарощують розмір вмісту кишкового тракту конкретно своїми складовими частинами (клітковина і клітинні оболонки, сполучна тканина). До даної групи відносяться в основному овочі і фрукти, також крупи з величезним вмістом харчових волокон (ріпа, редис, редька, буряк, бруква, диня, перлова крупа, пшоно та ін)

Кулінарна обробка: їжа зобов'язана готується на пару, у воді, запікається в духовці, подаватися в не подрібненому вигляді, овочі і фрукти могуд подаватися як вареними, так і в сирому вигляді.

Рекомендовані страви та продукти: сіруватий, відрубні хліб, хрусткі хлібці; нежирні супи на м'ясному, рибному бульйонах, овочевий відвар, борщ, борщ, окрошка, фруктовий суп, м'ясо і риба нежирних видів шматочком або в обрубаною вигляді; білокачанна капуста і зеленуватий горошок при непоганий переносимості; розсипчасті каші і запіканки; м'які стиглі солодкі фрукти і ягоди, розмочені сухофрукти - чорнослив, інжир, курага, урюк; фруктові та овочеві соки; молочні напої, найсвіжіший сир і сирні запіканки, пудинги, сирники, негострі сорти сиру, сметана в стравах; неміцні чай і кава, відвар шипшини; вершкове і рослинне масло по переносимості.

Виключаються: хліб і хлібобулочні вироби з борошна вищого гатунку, рис, геркулес, манна крупа, вермішель, чорниця, айва, шоколад, міцні чай та кава, какао, консерви, копченості, маринади, смажене, цибуля, часник, алкогольні напої.

На весь день: хліб відрубні - 250 г, масло вершкове - 20 г, цукор - 30 г.

Уміло підбираючи при побудові денного раціону продукти і страви, що включають харчові речовини з різних груп, можна значною мірою сприяти відновленню діяльності кишкового тракту.

Дотримуючись даних рад при лікуванні запорів, потрібно, звертати увагу не тільки на склад дієти, та й на режим харчування. У всіх варіантах неупорядкованого харчування неодмінно порушується ритмічність роботи кишкового тракту внаслідокослаблення гастроколітіческій рефлексу.

Для відновлення звичайної регулярності спорожнення кишкового тракту, потрібно перепланувати свій ранок і виділити для сніданку і туалету досить час. Було б погано, якби ми не відзначили те, що традиційними радами є прийняття днем ??натщесерце склянки прохолодної води, далі справжній сніданок, а потім відвідування туалету. Поспіх вдень і зневага позивом на стілець, що стало звичкою, у багатьох випадках є важливою передумовою запорів.

Сніданок повинен становити більше 1 / 3 денного раціону, і основне, не повинен бути з'їдений похапцем. Ретельне пережовування і розмірений прийом їжі сприяють нормальному сокоотделеніе і, що особливо важливо, активації рефлексів, що призводять до появи позиву на стілець. Заливання їжі водою є зовсім звичайним явищем.

Протягом дня має бути час для обідньої перерви. Встановлено, що харчуються маленькими порціями, "уривками", частіше страждають запорами, ніж ті, хто харчується "за розкладом".

Рекомендується вести на фізичному рівні активний стиль життя, займатися дихальною гімнастикою, робити спеціально розроблені комплекси вправ.

Права автора статей захищені відповідно до ЗУ про авторське право. Можливо і те, що впровадження матеріалів в Інтернеті може бути лише із зазначенням гіперпосилання на портал. Впровадження матеріалів у друкованих виданнях може бути лише з письмового дозволу редакції.

Переглядів: 314 | Додав: chords | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу
Статистика
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів